تأثیر میكروبیوم بر رشد سلول های انسولین ساز در نوزادان

نقش باکتری های روده نوزاد در مبتلاشدن به دیابت نوع یک

نقش باکتری های روده نوزاد در مبتلاشدن به دیابت نوع یک کنکوری: کنکوری: دانشمندان در پژوهشی جدید دریافته اند که میکروبیوم روده نقش برجسته ی در رشد سلول های انسولین ساز در دوران نوزادی ایفا می کند. این یافته ها نشان می دهند که تغییرات در ترکیب میکروبی روده در اوایل زندگی می تواند اثرات طولانی مدتی بر متابولیسم بدن و خطر مبتلاشدن به دیابت نوع یک داشته باشند.



به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، دیابت نوع یک یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه سلول های تولیدکننده انسولین را از بین می برد. این بیماری به طور معمول در کودکی یا نوجوانی بروز می کند و فرد مبتلا ملزم به تزریق انسولین برای کنترل قند خون خود می شود. تا حالا علت دقیق این بیماری مشخص نشده، اما نقش ژنتیک و عوامل محیطی در آن مطرح بوده است. یکی از جنبه های کمتر شناخته شده در این مورد، تأثیر میکروبیوم روده بر رشد و سلامت سلول های تولیدکننده انسولین است. بررسی این مساله می تواند به درک بهتر این بیماری و یافتن راه هایی برای پیش گیری از آن کمک نماید.

اهمیت بررسی این مساله زمانی مشخص می شود که بدانیم ترکیب میکروبیوم روده در دوران نوزادی به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی همچون تغذیه و مصرف آنتی بیوتیک ها قرار دارد. مطالعات قبلی نشان داده اند که استفاده از آنتی بیوتیک ها در اوایل زندگی می تواند موجب تغییرات دائمی در جمعیت میکروبی روده شود، اما این که این تغییرات چه تأثیری بر متابولیسم و سلامت طولانی مدت دارند، کمتر بررسی شده است.

گروهی از محققان به سرپرستی جون راند، استاد دانشگاه یوتا، و جنیفر هیل، استادیار دانشگاه کلرادو بولدر در آمریکا، در مطالعه ای جدید نشان دادند که قرار گرفتن موش های نوزاد در معرض آنتی بیوتیک ها، رشد سلول های انسولین ساز در پانکراس را کاهش داده و در نتیجه، میزان انسولین در بدن آنها در بزرگسالی کمتر می شود. در مقابل، برخی میکروب های خاص می توانند رشد این سلول ها را تقویت نمایند و حتی خطر مبتلاشدن به دیابت نوع ۱ را کاهش دهند.

در این پژوهش، پژوهشگران با بهره گیری از موش های نوزاد، تأثیر مصرف آنتی بیوتیک ها بر رشد سلول های انسولین ساز را بررسی کردند. آنها دریافتند که مصرف این داروها در یک بازه زمانی ۱۰ روزه بعد از تولد، تعداد این سلول ها را به شدت کم می کند. سپس، آنها با بررسی تأثیر انواع مختلف میکروب ها، مشخص کردند که برخی میکروارگانیسم ها می توانند این اثرات منفی را خنثی کنند. یکی از این میکروب ها، قارچی به نام «کاندیدا دوبلینیسیس» بود که در بزرگسالان سالم وجود ندارد؛ اما ممکنست در نوزادان شایع تر باشد.

نتایج این مطالعه نشان دادند که موش های نوزادی که در معرض این قارچ قرار گرفتند، در بزرگسالی میزان انسولین بیشتری داشتند و کمتر به دیابت نوع ۱ مبتلا شدند. جالب تر این که در موش های بزرگسالی که قبلاً سلول های انسولین ساز آنها تخریب شده بود، افزودن این قارچ به میکروبیوم روده موجب ترمیم سلول های پانکراس و بهبود عملکرد متابولیکی شد. این یافته نشان میدهد که برخی میکروب های خاص نه فقط در دوران نوزادی، بلکه حتی در بزرگسالی نیز می توانند بر سلامت پانکراس و تولید انسولین تأثیر بگذارند.

از سوی دیگر، بررسی های بیشتر نشان داد که این قارچ بوسیله تأثیر بر سیستم ایمنی بدن، موجب تقویت سلول های انسولین ساز می شود. محققان دریافتند که در موش هایی که فاقد میکروبیوم بودند، تعداد سلول های ایمنی موجود در پانکراس کمتر و عملکرد متابولیکی آنها ضعیف تر بود. اما زمانی که این موش ها در معرض قارچ کاندیدا دوبلینیسیس قرار گرفتند، تعداد سلول های ایمنی در پانکراس افزوده شد و عملکرد متابولیکی آنها بهبود پیدا کرد.

این کشف می تواند راه را جهت استفاده از میکروب ها یا ترکیبات مشتق شده از آنها در درمان دیابت نوع ۱ هموار کند. اگر اثرات مشاهده شده در موش ها در انسان نیز تأیید شود، ممکنست در آینده بتوان با بهره گیری از این میکروب ها، عملکرد سلول های تولیدکننده انسولین را بازگرداند. با این وجود، پژوهشگران هشدار می دهند که خیلی از درمان هایی که در موش ها موفق بوده اند، در انسان نتایج مشابهی نداشته اند و هنوز مطالعات بیشتری لازم است.

پژوهش فوق که نتایج آن در نشریه معتبر Science انتشار یافته اند، می تواند قدمی مهم در درک بهتر نقش میکروبیوم روده در سلامت متابولیکی باشد. پژوهشگران امیدوارند که در آینده بتوان از این یافته ها برای توسعه روش های جدیدی جهت پیشگیری و حتی درمان دیابت نوع یک بهره برد.





منبع:

1403/12/17
19:28:16
5.0 / 5
165
تگهای خبر: استاد , پژوهش , تولید , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کنکوری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب کنکوری
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

کنکوری - konkoorist

کنکوری - konkoorist
konkoorist.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كنكوری محفوظ است

كنكوری

آمادگی برای کنکور

کنکوری، همراه همیشگی تو تا قله موفقیت! کنکور رو قورت بده و به دانشگاه دلخواهت برس