کشف اجرام یخی مرموز در محیط میان ستاره ای
کنکوری: محققان ژاپنی در اکتشافات خود به اجرام مرموز یخی در محیط میان ستاره ای رسیده اند که حاوی آب و مولکول های آلی هستند.
به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، اعتقاد بر این است که مولکول های آلی سازنده حیات در فضا شکل می گیرند اما محلهای دقیق ایجاد و مکانیسم های انتقال آنها به سیارات بازهم یک معمای بزرگ در علم ستاره شناسی و سیاره شناسی است.
به نقل از میراژ نیوز، یکی از عناصر کلیدی در حل این معما وجود یخ در محیط های میان ستاره ای است. در مناطق سرد، متراکم و محافظ کهکشان، اتم ها و مولکول ها به سطوح ذرات جامد زیر میکرون (غبار) می چسبند و به تشکیل یخ های میان ستاره ای منجر می شوند. این پروسه شبیه به نحوه تشکیل برف در ابرهای زمین است.
ستاره شناسان «دانشگاه نیگاتا»(Niigata University) و «دانشگاه توکیو»(UTokyo) با بهره گیری از «آرایه میلی متری/زیر میلی متری آتاکاما»(ALMA) در شیلی، مشاهداتی را درباره ی گاز مولکولی دو جرم میان ستاره ای مرموز انجام دادند. این اجرام که در سال ۲۰۲۱ توسط ماهواره فروسرخ ژاپنی «آکاری»(AKARI) کشف شدند، غنی از یخ های میان ستاره ای حاوی آب و مولکول های آلی هستند اما خاصیت های دقیق آنها نامشخص باقیمانده اند. یخ های میان ستاره ای بطور معمول در مناطق متراکم ابرهای ستاره ساز شناسایی می شوند اما این دو جرم به هیچ منطقه ستاره ساز شناخته شده ای تعلق ندارند.
این گروه پژوهشی از تلسکوپ ALMA برای رصد آنها در طول موج تقریبی ۰.۹ میلی متر استفاده کردند. بااینکه مشاهدات فروسرخ جهت بررسی مواد جامد موثر هستند اما مشاهدات رادیویی، مزایای بیشتری را برای تحلیل حرکت و ترکیب گازهای مرتبط دارند. اگر این دو جرم میان ستاره ای ستاره ها را تشکیل می دادند، وضوح و حساسیت فضایی بالای ALMA می توانست انتشارات مولکولی مختلف را شناسایی کند. علاوه بر این، اگر یک ابر مولکولی که پیش تر شناسایی نشده بود در راستای این اجرام وجود داشت، به عنوان انتشار گاز مونوکسید کربن در فضا ظاهر می شد.
با این وجود، مشاهدات یک نکته متفاوت را با هر یک از این انتظارات نشان دادند. در موقعیت دو جرم یخی فقط خطوط انتشار مولکولی مونوکسید کربن و مونوکسید سیلیکون تشخیص داده شدند که توزیع بسیار فشرده را نشان می دهند. این گروه پژوهشی با بهره گیری از داده های تلسکوپ ALMA توانستند فاصله، حرکت، اندازه و ترکیب شیمیایی گاز مولکولی در رابطه با این اجرام را تحلیل کنند.
به عنوان مثال، محققان بر طبق تحلیل سرعت های خط دید گفتند که این دو جرم تقریباً در فاصله ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار سال نوری از زمین قرار دارند. علاوه بر این، تفاوت قابل توجه در سرعت آنها نشان میدهد که این اجرام از نظر حرکت مستقل هستند و در فواصل متفاوت قرار دارند؛ به رغم اینکه رنگ ها، روشنایی و خاصیت های یخی میان ستاره ای مشابهی را از خود نشان می دهند.
اجرام یخی میان ستاره ای بطور معمول در مقادیر زیادی از گرد و غبار قرار می گیرند و موجب می شوند که در طول موج های فروسرخ دور تا زیر میلی متری بدرخشند. با این وجود، مشاهدات ALMA در این پژوهش، تشعشعات زیر میلی متری را از دو جرم یخی شناسایی نکردند و توزیع غیرعادی انرژی را نشان دادند که با خاصیت های اجرام یخی میان ستاره ای پیش تر شناخته شده مطابقت ندارد.
علاوه بر این، مشاهدات ALMA نشان دادند نسبت مونوکسید سیلیکون به مونوکسید کربن در این دو جرم بطور قابل توجهی بالاتر از آن چیزی است که بطور معمول در ابرهای مولکولی معمولی مشاهده می شود. این مقادیر فراوان از مونوکسید سیلیکون بطور معمول فقط در مناطقی یافت می شوند که غبار میان ستاره ای توسط امواج ضربه ای شدید از بین می رود و نشان میدهد این دو جرم با منبع انرژی مرتبط هستند که به شدت گاز را مختل می کند.
خاصیت های منحصربه فرد اجرام یخی مرموز را که توسط ALMA فاش شده اند، نمی توان با خاصیت های هیچ یک از اجرام شناخته شده در رابطه با یخ های میان ستاره ای مانند ستارگان تازه تشکیل شده، ستارگان جوان با قرص های پیش سیاره ای، ستارگان تکامل یافته که جرم زیادی از دست داده اند یا ستاره های درخشان واقع در پشت ابرهای مولکولی متراکم توضیح داد.
«تاکاشی شیمونیشی»(Takashi Shimonishi) ستاره شناس دانشگاه نیگاتا و پژوهشگر ارشد این پروژه اظهار داشت: آنها ممکنست نشان دهنده گروه جدیدی از اجرام میان ستاره ای باشند که محیط مناسبی را برای تشکیل یخ ها و مولکول های آلی فراهم می کنند. مشاهدات آینده با وضوح بالا به کمک تلسکوپ ALMA همراه با بررسی دقیق تر یخ ها و غبار با «تلسکوپ فضایی جیمز وب»، ماهیت این اجرام یخی مرموز را آشکار خواهدنمود.
این پژوهش در «The Astrophysical Journal» به چاپ رسید.
منبع: كنكوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کنکوری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب کنکوری
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴